Nem tartanak az emberek a koronavírus terjedésének második hullámától

jrvny01

A nyár folyamán megyénkben is fellazult a lakosság szabálykövető magatartása.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a száj- és az orr eltakarása.

Romlott a fegyelem

A nyári, meleg időszakban azonban romlott a maszkhordási fegyelem, ezért a MÁV Zrt. szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre. A maszkhasználati kötelezettségre az állomási és a fedélzeti hangos, valamint szöveges utastájékoztató eszközök, a vonatok ajtaján pedig figyelmeztető táblák hívják fel az utasok figyelmét.

jrvny02(Galléria megtekinthető a képre kattintva)

A nagyobb autóbusz-állomásokon is ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi előírások – például a maszkviselési kötelezettség – betartását, mert az elmúlt időszakban egyre többen utaznak maszk nélkül – közölte a Volánbusz Zrt. – A társaság a honlapján, a közösségi médiában, valamint az állomásokon és a buszokon is tájékoztatja az utazókat.

Lazulnak a buszokon is

Kollégáink kilátogattak a Búza téri távolsági busz állomásra és az ott töltött egy óra alatt sok negatív tapasztalatot gyűjtöttek. A buszvezetők és a jegyellenőrök ugyan jó példával jártak elöl és példamutatóan viselték a maszkot, addig utasaik egy részéről mindez sajnos nem mondható el. Mindössze egyetlen olyan járat érkezett be ez alatt az idő alatt úgy, hogy a leszálló utasok mindegyike viselt valamilyen maszkot. Ezzel szemben a többi érkező és induló járatokkal közlekedők mintegy fele vagy nem viselt maszkot vagy felszálláskor még eltakarta vele az arcát, de ahogy elfoglalta a helyét, már le is húzta azt az álla alá.

A vonat sem az igazi

A Tiszai pályaudvaron is jártunk, ahol csak kicsivel volt megnyugtatóbb a kép. Ott az utazók nagyobb része hordott maszkot, de csak kicsivel több mint ötven százaléka.

Néhány utassal is sikerült elbeszélgetnünk, egyikőjük például Tokajból ingázik naponta. Beszámolójából kiderült, hogy az utóbbi időben többször is tapasztalta, hogy rendőrök ellenőrzik a maszkviselést és több olyan eset is előfordult, amikor a kalauz hívta fel az utazók figyelmét a kötelező maszkviselésre. Elmondása szerint szükség is van ezekre az intézkedésekre, mert nincs olyan nap, hogy ne találkozna olyan utastársakkal, akik nem vesznek fel maszkot és egyéb módon sem takarják el az orrukat vagy a szájukat.

Egy másik ingázó szintén azt az információt támasztotta alá, hogy valóban sokan nem hordanak maszkot, de azt is megtudtuk, hogy ő is közéjük tartozik, mert zavarja és egyébként sem látja értelmét a viselésének. Csak akkor szokta felvenni, amikor a kalauz a közelben van és figyelmezteti.

(A borítóképen: Sok helyen azt láttuk, nincs maszk az emberek arcán)

Forrás: boon.hu