Kalandos vidéki gyermekkor

kalandos gyermekkor

A városi gyerekeket nyáron számtalan tábor vagy a vidéki rokonság várja. De hogyan nyaralnak a vidéki gyerekek?

Fónád Petra egy Miskolc melletti kistelepülésen nőtt fel, ma már középiskolás, de még élénken élnek benne a gyermekkori nyarak, arról nem beszélve, hogy – az utazásokat leszámítva – a nyár nagy részét még mindig otthon tölti, a gyermekkori barátokkal.

Lóval és biciklivel

– Általános iskolás koromban a suli mindig szervezett nyári táborokat a Balatonra, sokan így jutottunk el először a „magyar tenger” partjára – kezdte Petra. – Mindig szerettem sportolni, ezért a különböző sporttáborokban is mindig ott volt a helyem, ráadásul a tanulmányi eredményeim is jók voltak, ezért Budapestre is ennek segítségével, tanulmányi kirándulás keretében jutottam el. Sőt, Olaszországban is az iskolának köszönhetően jártam először.

A nyár azonban hosszú, de Petra mindig igyekszik tartalmasan kihasználni a vidék kínálta lehetőségeket. Kicsi kora óta imád lovagolni, de számára – a városi gyerekekkel ellentétben – teljesen természetes, hogy a lovas barátaival a közeli erdőkben és mezőkön kirándulnak. A biciklizést is imádják – ami sok esetben közlekedési eszköz is számukra – és azzal sem csak az aszfaltozott úton vagy járdán közlekednek, így is kihasználják a környék adottságait. A közeli strandra is szinte minden nap elkerekeznek.

– Lóval és biciklivel sem kell soha attól tartanunk, hogy – ha valami gond van vagy esetleg eltévedünk –, nem tudunk segítséget kérni – tudtuk meg a kamaszlánytól. – Mindenki ismer bennünket, látják merre megyünk, van akivel útközben találkozunk, így anyáék két perc alatt ránk találnak, ráadásul mobiltelefon is mindig van nálunk.

Érkeznek a rokonok

A városi unokatestvérek és barátok is alig várják a nyarat, hogy végre meglátogassák a nagyszülőket. Nem ritka, hogy három napig tartó bulikat rendeznek és a szállással sincs gond, hiszen, ha nem férnek el a házakban, ami ritka, akkor minden ház udvarán elfér néhány sátor. Petra kicsi kora óta sokat nevet a háziállatoktól ódzkodó unokatestvérein.

– Számomra teljesen természetes, hogy sokféle állatot tartunk és az is, hogy az gondozásukból is kiveszem a részem – mesélte mosolyogva Petra. – Nagyon vicces, amikor a városi rokonok és ismerősök rácsodálkoznak a libákra és a kacsákra, sőt előfordul, hogy félnek tőlük.

Petra számára az is természetes, hogy mindig van kutyájuk, akit ugyanolyan szeretettel dédelget, a többi állattal együtt, mint a városban élő társai.

Csigafuttatás és barkácsolás

A bekecsi Osztás Viktória szerencsésnek tartja magukat, mert férjével mindketten zenepedagógusok, ezért a nyár nagy részét a gyermekeikkel tölthetik. Igyekeznek minden évben elmenni egy közös családi nyaralásra, de két gyermekük, Csenge és Tamás otthon is nagyon jól elvannak és kihasználják a kert nyújtotta lehetőségeket is.

– Imádják az állatokat, amelyekből szerencsére bőven van itthon, a kutyától kezdve a macskán át a nyúlig, a tengerimalacig és a galambig – sorolta Viktória. – Imádnak velük foglalkozni, de egyébként is feltalálják magukat. A kisfiam például imád barkácsolni, fából farag maguknak játékokat, legutóbb például egy puskát.

Viktória elmesélte, hogy a gyerekek és a környéken lakó barátaik valamelyik nap ötven csigával állítottak haza, mert azok az esős időjárásnak köszönhetően előbújtak és könnyű volt őket összegyűjteni. Csigafuttató versenyt szerettek volna rendezni, de az állatok nem voltak együttműködők, ezért inkább elengedték őket a kert végében. Nem csak a csigákat gyűjtik, a siklókra, békákra és gyíkokra is „vadásznak”, tanulmányozzák őket, majd visszaengedik a természetbe.

Szeretnek gombászni

kalandos gyermekkor 02

– A biciklizés és a rollerozás a mindennapjaik része és hetente legalább egyszer kirándulunk egyet a Bekecsi-hegyen kialakított tanösvényen – mesélte az édesanya. – Gyakran megyünk Ondra, Rókabércre vagy Komlóskára gombászni.

Csenge és Tamás nagy örömmel ismerkednek a különböző gombafajtákkal és már gyűjtés közben azt tervezik, milyen ételt készítenek majd belőlük. Az udvaron mindennapos a sütés, a főzés és a grillezés, amelyben boldogan segítenek és a hangulatos esti szalonnasütéseket sem hagynák ki.

Viktória tapasztalatai szerint vidéken sokkal könnyebben találnak programot maguknak a gyerekek, ráadásul az iskolatársak a szomszédban laknak, ezért mindig „bandázhatnak” valahol felnőtt felügyelett mellett.

Forrás: boon.hu