Boldogkő vára: Lassan célegyenes, tavasszal nyitás!

boldogko03

Közel egy éve zajlik a rekonstrukció Boldogkő várában, a célegyenesbe fordulva egyre látványosabb eredményekről tudunk beszámolni. Képeink a XIV. századi, eredeti formájában helyreálló palotaszárny emeleti lovagtermében készültek, ahol a szakemberek a belső vakolást finomítják Cséfalvay Gyula, Pro Architectura-díjas építész, vezető tervező iránymutatásai alapján. A lovagteremhez egy lakószoba és az újjáépülő északkeleti toronyban egy berendezett, középkori konyha is csatlakozik majd. A várhatóan kora tavaszi nyitásra a palotaszárny földszinti kiállítóterei, az emeletre vezető, külső loggia, a ciszternaudvar és a működő felvonóhíddal ellátott kaputorony helyreállítási munkálatai is befejeződnek. Régi igény teljesül a parkoló közvetlen közelében, a Castrum Boldua középkori étterem terasza alá épített korszerű, az érkező turistákat a kor igényeinek megfelelően kiszolgáló fogadóépület kialakításával is.
A rekonstrukció a "Zempléni és abaúji várak fejlesztése" című, GINOP-7.1.9-17-2018-00028 azonosítójú projekt keretében, konzorciumi formában valósul meg. Konzorciumvezető partnerünk: Sátoraljaújhely Város Önkormányzata. Konzorciumi partner: Sárospatak Nemzeti Múzeum.
Boldogkő várának és a fogadóépületnek a kivitelezési munkálatait a GÉMTECH Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft. végzi.

Forrás: Boldogkő vára Facebook