István-kúti nyírjes-Lappföld Zemplénben

 lappfoldGALLÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE

Egy darabka Lappföld a Zemplén legvadregényesebb részének közepén, ahol valódi, természetes nyírjeserdőt találunk, ha vállaljuk a hosszú, fárasztó túrát valamely településről.

A hazai erdőkhöz szokott túrázónak a nyírjes elérésekor azonnal feltűnik a sajátságos tájjelleg: vékony, törékenynek tetsző, fehér törzsű nyírfák alkotnak sűrű erdőt, magasban található lombkoronájukon derengve sejlik át a nap fénye. Ahogy haladunk egyre beljebb, apró ligeteket találunk, ahol a zöld, magas fű alkot harmonikus látványvilágot a nyírcsoportokkal. A nyírjes legmélyebb részén, István-kútnál mesés faházikó áll egy békalencsés tó partján, köztük matuzsálemi korú kocsánytalan tölgy strázsál girbegurba ágaival. Ez az erdőfolt leghangulatosabb, legmarasztalóbb pontja. A piciny tavacska vize a közeli, már bükkösök alatt eredő forrásból, az István-kútból ered. Persze ez a kaszálórét - az erdővel ellentétben - emberi tevékenység nyomán jött létre, és hogy visszaerdősülését megakadályozzák, a mai napig környékbeli civilek végzik a tájkép-megőrző munkát a területen.

Az István-kúti nyírjes az utolsó jégkorszak emlékét őrzi: a skandináviai jégtakaró a Kárpátok északi oldaláig nyújtózott, visszahúzódása után a fenyők és nyírek törtek előre a középhegységi erdőségekben, amilyet ma is láthatunk Európa északabbra fekvő területein. Erre az állapotra emlékeztet az István-kút körüli erdőrészlet tájképe. A Zemplén közepén található apró erdőfolt egy kis, tálszerű mélyedést tölt ki, amiben megreked a hűvös levegő, ezért környezeténél alacsonyabb hőmérsékleti értékek társulnak a hegyvidék csapadékos időjárásához.

A nyírjes 1953 óta fokozottan védett, ezzel az ország első védett területeinek egyike. Ezt páratlan növénytani jellemzőinek és faunájának köszönheti - előfordulnak itt például olyan szibériai rovarfajok is, melyekkel Magyarországon belül máshol nem találkozhatunk.

A kőépület kulcsosházként üzemel (Kéktúra pecsételőhely), ezért a nyírjesben minden nehézség nélkül eltölthetünk pár nomád napot, és csillagtúrázva felfedezhetjük a különleges geológiai jelenségekben és kilátóhelyekben gazdag Központi-Zemplént.

Forrás: termeszetjaro.hu