Jég alatt tárolnák a téli almát és zöldséget

telitarolas

Nem kifejezetten borsodi hír, de a címlapján osztotta meg 1960. december 1-jén az Észak-Magyarország: két kiváló kertészeti szakember egy műanyagkutató mérnökkel érdekes eljárást dolgozott ki a téli alma és a zöldségfélék víz alatti tárolására.

A szabadalomként bejelentett eljárást már 12 helyen alkalmazzák, hogy szélesebb körű tapasztalatokat szerezzenek.

Tavaszig is elállna

A cikk el is magyarázza a lényeget: költséges hűtőházépítés helyett a Duna, a Tisza, a Balaton és a halastavak vizében a jégpáncél alatt kívánják a romlástól megőrizni az almát és a zöldségféléket. A víz hőmérséklete ugyanis a jég alatt plusz 4 fok körül van. Műanyag zsákban vagy tartályban süllyesztik le a tárolandó árut, és a hűtés minden berendezés nélkül a víz dolga. A már lesüllyesztett gyümölcs és zöldség megfelelő szellőztetését, a kiemelés módját is kidolgozták. Mivel a víz alatti tárolás költségei a hűtőházi tárolásnak csak töredékét teszik ki, lehetőség nyílik, hogy nagy mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget raktározzanak tél végéig, tavaszig.

Forrás: boon.hu