Kastélyok a Zemplénben

kastelyok00

Tartalomjegyzék

1.Cekeháza, Patay-kastély
2.Fáj, Fáy-kastély
3.Pusztaradvány, Pallavicini-kastély
4.Hejce, Eszterházy-Püspöki kastély
5.Kéked, Melczer-kastély
6.Hernádvécse, Vécsecity
7.Újhuta, Újhuta kastélyszálló
8.Füzérradvány, Károlyi-kastély

Az országot járva már rutinosan tudom kategorizálni a kastélyokat: romos, üres, nem látogatható magántulajdon, közintézmény (iskola, kórház, idősek otthona), múzeum és kastélyszálló. Nos, Zemplénben, relatíve kis helyen ezekből mind található legalább egy – de olyat is láttam, amit eddig még nem. Nézzük sorban!

 

Cekeháza, Patay-kastély

A leggyatrább állapotban kétségkívül Abaújszántó (Cekeháza) Patay-kastélya. Az 1820-as években klasszicista stílusban épült kastély nagyjából az összeomlás határán áll, úgyhogy nem is igazán ajánlom, hogy bemenjetek, a nagyterem közepén például jókora lyuk tátong. Körülötte hasonlóan romos, elhagyott épületek minden irányban – bizonyára ezek gazdasági célokat szolgálhattak.

kastelyok01cekekastely

Mielőtt nagyon nekibúsultam volna, sikerült beszélnem a polgármesterrel és kiderült, hogy a helyzet rózsásabb, mint ahogy első blikkre látszik. Sok tulajdonosváltás és huzavona után az önkormányzat kezében van a tulajdonjog, akik nagyon eltökéltek, hogy felújítsák a kastélyt és kiadják üzemeltetőnek. Kiállítóteret, éttermet szeretnének majd nyitni, de persze ez még odébb van – de a szándék és terv legalább már megszületett!

kastelyok02cekekastely

Fáj, Fáy-kastély

Fáj központjában álló nemesi kastélyt a Fáy család építtette a 18. század derekán. A kastély virágkorában, gróf Fáy István, zenész és zenetörténész zenei találkozókat, un. “muzsikai Akadémiákat” rendezett falai közt. Az ő megbízására készültek a díszterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó-domborművei, Marco Casagrande klasszicista stílusú alkotásai.

kastelyok01fayi

Casagrande alkotásai közé tartoznak az egri székesegyház, vagy az esztergomi bazilika szobordíszei is. A régészeti feltárás során a díszteremtől balra több teremben került elő különböző korokból származó – a barokktól egészen a XX. századig terjedően – díszítő falfestés. 1900 körül készültek az épületben ma is föllelhető cserépkályhák.

kastelyok02fayi

Az épületben utoljára iskola működött – a látogatásomkor épp szolgálatban levő őr is ide járt még általánosba. Ő engedett be a termekbe, és mesélte azt is, hogy a szomszédos gazdasági épület padlásán annak idején dohányt szárítottak, mert a környéken az nagyon jól megtermett.

Jelenleg a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.-hez tartozik. A kastély eredetileg szerepelt a Nemzeti Kastélyprogram listáján, de 2016-ban a programot felülvizsgálták, és ekkor több sorstársához hasonlóan kikerült a felújítandó műemlékek közül. A kastély amolyan szürke zóna a látogatható és urbex helyszínek közt. Ha épp meglát az őr, minden gond nélkül beenged, belépőt nem kér, még körbe is vezet, de állandó nyitva tartás nincs.

kastelyok03fayi

 

Pusztaradvány, Pallavicini-kastély

Pár éve zárt be Pusztaradványban a Pallavicini kastély, és még meglehetősen jó állapotban van. Az 1850-es évek közepén épült kastélyban a világháború után tanácsháza működött, aztán üresen állt és állapota nagyon leromlott. 2001-ben a Candela Kft.vásárolta meg, és nyitotta meg három évvel később pompás kastélyszállóként.

 Pusztaradvany01kastelyok

 

A kedves kis hétszobás hotel még a Historic Hotel of Europe minősítést is megkapta. A tulajdonos aztán úgy döntött, nem foglalkozik vele többet.

Pusztaradvany02kastelyok
A hotel bezárt, de szerencsére akadt új, szlovák tulajdonosa. Jelenleg még üres, de nagyon bízom benne, hamarosan újra üzemel!

Pusztaradvany03kastelyok

 

Hejce, Eszterházy-Püspöki kastély

Szintén csak pár éve üresedett meg Hejce egyházi tulajdonban levő Eszterházy-Püspöki kastélya, ahol eleinte apácák éltek, majd szeretetotthonként üzemelt. Internetes fotók szerint gyönyörű kápolnája van, de nem sikerült bejutnom. A jóindulatú őr ugyan telefonált a gondnoknak, az egyetlen embernek, aki leveheti az ajtóról a plombát, és még ő is segítőkész volt, igyekezett engedélyt szerezni nekem az egyháztól, de az kerek perec megtagadta azt.

hejce01kastely

 

 Kéked, Melczer-kastély

Szintén nem sikerült bejutni Kéked Melczer-kastélyába. Ez utoljára kastélyszálló volt, de 2012 óta üresen áll. Állami tulajdon, őrzik és senkinek fogalma nincs, mi lesz vele. A korábbi polgármester, az egykori tulajdonos unokája nyilatkozott esetleges tervekről, de egyelőre nem történt semmi.

Hernádvécse, Vécsecity

A legbizarabb élmény Hernádvécsén ért: az egykori Sardagna-kastélyt, jelenlegi nevén Vécsecity kastélyszállót egyszerűen nem tudtam hova tenni magamban. Egy debreceni házaspár, Dr. Takács Tibor és felesége vásárolta meg a kastélyt, akik a saját ízlésükre formálták. Többféle stílusú szoba van az egészen szürreális épületben. Néhol úgy néz ki, mint egy régi kastély, máshol pedig mint egy giccses arab bevásárlóközpont. Az mindenesetre biztos, a gyerekeknek igazi kaland lehet itt lakni!
Hernadvecse01kastely

Újhuta, Újhuta kastélyszálló

Újhután, a Tolcsva patak keskeny völgyében áll az Újhuta kastélyszálló, leánykori nevén a Bretzeinheim-Waldbott-kastély. Kívül 19. századi, belül modern és elegáns, gyakran veszik igénybe esküvőkre, rendezvényekre.

Haromhuta01kastely

 

Füzérradvány, Károlyi-kastély

Nagy reményekkel indultam a füzérradványi Károlyi-kastélyba, de meglehetősen eredménytelenül zárult a látogatás.

Fuzerradvany01kastely

Fuzerradvany02kastely

Az épp felújítás finisében levő kastély még nem látogatható, messze földön híres parkját pedig a csontig hatoló hideg és a szakadó eső miatt nem tudtam megnézni. No de legalább lesz miért visszatérni!

Fuzerradvany03kastely

Forrás: travellina.hu