Aranyértéken a zöldségek

zoldsegarak 2020 02

A fehérrépa ára például háromszáz százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Továbbra is egekben van a zöldségek ára a hazai piacokon. Az árak még tavaly tavasszal-nyáron szabadultak el, és kisebb-nagyobb mértékben, de azóta is nőnek.

Kétszer drágább a burgonya

Szeptemberben például a zöldségek átlagosan 1,3 százalékkal olcsóbbak lettek, de a vöröshagyma 20,5 százalékkal, a spenót 19,8 százalékkal, a zöldbab 15,3 százalékkal volt drágább, és többet kellett fizetni a korábbi évekhez képest az uborkáért, a fejes káposztáért, a fejes salátáért és a karfiolért is. Decemberben pedig már arról szóltak a hírek, hogy a petrezselyemgyökér (közismertebb néven fehérrépa) éves összehasonlításban 300 százalékkal drágult, és a hazánkban alapélelmiszernek számító burgonya is kétszer annyiba került, mint az azt megelőző év ugyanazon időszakában.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon Miskolcon mi a helyzet, ezért pénteken délelőtt útnak eredtünk, és felkerestük a szerkesztőségünk tőszomszédságában található Búza téri piacot. A fehérrépa árára pillantva elsőre mi is visszahőköltünk: kereskedőtől függően 1000 és 1600 forint között mozgott kilója. Szerintünk ez még úgy is nagyon magas ár, hogy a húslevesbe azért jellemzően nincs szükség belőle egy kilóra.

A sárgarépa ára nagy szórást mutatott, kilóját megtaláltuk 198 forintért is, de volt olyan hely is, ahol háromszáz forintnál is többet kértek egy kilóért. Azt persze azért gyorsan hozzátesszük, hogy a különböző ár legtöbbször különböző méretet és minőséget is jelentett.

Drágának találtuk a kelbimbót és a karfiolt is – már amennyire ezt egy zöldséget viszonylag ritkábban főző férfi meg tudja ítélni. Előbbi kilóját általában öt- és hatszáz, míg utóbbiét hat- és nyolcszáz forint között mérték. A hagyma kilójának ára pénteken 250–280, a burgonyáé pedig 200 és 300 forint között mozgott. A zeller kilóját négyszáz, a káposztáét 200–250, míg a fokhagymáét 700 forint körül mérték.

Ezer forint fölött

Aranyárban mérték a paradicsomot és a paprikát is, bár ez utóbbi télvíz idején talán némileg érthető is. A paradicsom kilója átlagosan 900 és 1300 forint között mozgott (a koktélparadicsomé kicsit még ennél is drágább volt), tv-paprikát pedig 1350 és 1600 forint között találtunk.

Forrás: boon.hu