Mentőcsomag kell a magyar turizmusnak, hogy elkerülje a csődhullámot

vendeglatos

Ezen a héten a szállásadókat és a vendéglátóhelyeket képviselő szakmai szervezetek megpróbálnak egy közös javaslatcsomagot kidolgozni, hogy azzal álljanak a kormány elé. Általános vélemény ebben a szektorban, hogy a kényszerű járványügyi zárlatnak a vége jelenleg beláthatatlan, ezért további állami segítségre van szükség ahhoz, hogy ne legyen csődhullám, és meg tudják tartani a nyitásig a megmaradt 200 ezer munkavállalót. Közben a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke is újabb állami segítséget sürgetett a turisztikai szektor számára, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója további kitartást kért a vállalkozóktól, de azt elismerte, hogy mindent újra kell tervezni.

Csőd közelében van a vendéglátóipar, miután a korlátozó intézkedések hatására már hónapok óta nem, vagy csak alig tudnak működni. "Az 50 százalékos bértámogatás most már kevés, ezt a támogatást muszáj lesz 75 százalékra emelni" - mondta a Portfolio-nak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Jelen pillanatban a bértámogatás és a járulékok elengedése nagyjából havi 20 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. "Ez a plusz támogatással 30 milliárd forintra emelkedne minden hónapban. A támogatásnak minden hónap elejére pontosan kellene érkezni, hogy tudjunk béreket fizetni a megmaradt dolgozóinknak" – mondta Flesch Tamás.

Ezen felül a szállásadók szerint szükség lenne a dolgozók személyijövedelemadó- és járulékmentességére, hogy így nagyobb nettó fizetést tudjanak kapni. Ezeket a támogatásokat a hotel- és panziótulajdonosok a nyitástól számított további két hónapig kérnék. Azért addig, mert az újra indulás is előreláthatóan sok pénzbe kerül majd. Sokat kell majd áldozniuk a tulajdonosoknak az elvándorolt munkaerő visszacsábítására, friss alapanyagok beszerzésére. Pont ezért, erre az évre az építményadó eltörlését is szeretnék elérni a vállalkozók, illetve azt, hogy ne kelljen a teraszok megnyitásakor területfoglalási díjat sem fizetni. Ezeket a kedvezményeket erre az évre kérnék. Az utóbbi két adótétel esetleges szüneteltetése újabb nagy érvágást jelentene, de ez már a helyi önkormányzatok számára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy igyekeznek olyan javaslatokat kidolgozni, ami kigazdálkodható az állami költségvetés számára. „Valamit ki kell közösen találni a kormányzattal, hogy ne legyenek illegális nyitások” – mondta Flesch Tamás. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arra kérte a vállalkozókat, hogy ne nyissanak ki gerillamódon, mert a hosszú távú működésüket kockáztatják.

A napokban a vendéglátósok is megkongatták a vészharangot. Majd 30 étteremtulajdonos, gasztrohonlap üzemeltető, séf és szakács írta alá azt a több pontból álló javaslatcsomagot, amely szerintük szükséges a további elbocsátások és csődök elkerüléséhez. A Magyar Gasztronómiai Egyesület javaslatait először a 24.hu írta meg, akik az alábbiakat kérik:

- a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása,
 - a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig,
- a bértámogatás mértékének 75 százalékra emelése a felszolgálási díj figyelembevételével,
- a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre,
- a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is legkésőbb március 1-től, de minél előbb kezdődő fokozatos - megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével.

Ezek csak a főbb pontok, mert még számos más, a fogyasztást ösztönző kiegészítő javaslataik is vannak a vendéglátósoknak. Más szakmai szervezetek is dolgoznak az újabb mentőcsomag kialakításán.

A szállásadók és éttermek érdekeit védő szakmai szervezetek erre a hétre megpróbálnak egy közös javaslatcsomagot letenni a kormány asztalára. Legkorábban jövő héten várható ez ügyben tárgyalás.

Már a kamara is újabb állami segítséget sürget

"Ahogy a világ más országaiban is, a járvány és a válság nem egyformán rombolt a különböző ágazatok között. A turizmus területét például mindenhol megfagyasztotta a vírus" – ezt már Parragh László nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke a napilapnak azt mondta, hogy szükség van újabb intézkedésekre, mert „vannak olyan szektorok, ahol nagy a baj. Ott segítség kell.”

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy 6 perces, a YouTube-ra felrakott videóban beszélt a magyar turizmus és vendéglátás jelenlegi állapotáról. A február 1-én közzétett videóban Guller Zoltán egyebek mellett arról beszélt, hogy egy elképesztően nehéz, sok szempontból tragikus év után mindent újra kell tervezni. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy amint lehet, késlekedés nélkül, azonnal újraindul a magyar turizmus.

Beszélt az eddig meglépett adózási és hiteltámogatásokról, sok szó esett beszédében a jelenleg is zajló, illetve tervezett fejlesztésekről, arról viszont nem beszélt, hogy az állam milyen további támogatási lehetőségekben gondolkodik. Jellemző a helyzetre, hogy online eseményen indították el február 1-vel a hazai turisztikai évadot.

A korábbi labor is zárva

Még tavaly említette úgy Ausztriát Orbán Viktor miniszterelnök, hogy "a mi laborunk, amilyen intézkedéseket ott bevezetnek, pár hét késéssel nálunk is meg kell lépni". Azóta persze változott a helyzet, de a járványügyi intézkedések mintaországának tekintett szomszédunk sem nyitotta még ki a turisztikai szektort. Ott legkorábban február közepén várható a járványügyi korlátozások felülvizsgálata, akárcsak Magyarországon. Az osztrákoknál a helyi becslés szerint 1 hét zárlat 255 millió eurós forgalomkiesést okoz a szállodáknak, 200 milliót pedig a vendéglátásnak.

Idehaza ilyen becslés nincs. 2020 első 11 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 57 százalékkal csökkent, és 225 milliárd forintot tett ki. Ehhez a decemberi időszak jó, ha pár milliárd forintot hozzátesz majd. Egyes becslések még tavaly májusban 250-300 milliárd forintra tették azt az összeget, ami külföldi turisták nélkül kiesik a hazai szállásadó- és vendéglátó szektor árbevételéből. Csakhogy ebben nincs benne, hogy a belföldi vendégeket sem fogadhatják a szolgáltatók. Ez további több tízmilliárdos forgalomkiesét jelenthet a magyar turisztikai szektor számára. Így nem csoda, ha a szállodaszövetség, a vendéglátósok, valamint az MKIK is további szükséges segítségről beszélt a szektor számára.

Címlapkép: Getty Images

(Borítókép ilusztráció)

Forrás: portfolio.hu