Optimistán állunk a jövő évhez

jovo ev 03

Nehéz évet zártunk, de nemzetközi viszonylatban optimistábbak vagyunk 2021-re nézve a nemzetközi kutatás szerint.

Embert próbáló év volt az idei, ebben világszinten egyetértés látszik – olvasható az Ipsos adatszolgáltató „Global Predictions” nevű kutatásából. Eszerint tízből kilenc ember gondolja úgy, hogy rossz év volt a 2020-as az országa számára, de önmagukra és családjukra nézve is nehéz volt az idei év a megkérdezettek háromnegyede szerint. Harmincegy ország lakosságának véleményét kérték ki az idén hetedjére elvégzett év végi kutatásban. Ebből megtudtuk, hogy a nemzetközi átlaghoz képest a magyarok optimistábban állnak a 2021-es évhez.

Visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba

A megkérdezett magyarok bő többsége, 84 százalékuk vár jobb évet a 77 százalékos nemzetközi átlaggal szemben, de csak kevesebb mint felük, 45 százalékuk gondolja úgy, hogy erősödni is fog a világgazdaság, ami viszont az 54 százalékos világátlag alatt van. Ezen a téren a leginkább derűlátóknak a kínaiak nevezhetők, míg a franciák bizonyultak a legpesszimistábbaknak.

Kifejezetten bizakodók vagyunk még azt illetően, hogy a vírusjárvány után országunkban visszatér az élet a normalitásba. Összességében a válaszadók 41 százaléka gondolja így, míg itthon 46 százalékos arányban feleltek pozitívan a kérdésre. Szintén 46 százalékban tartanak viszont egy újabb vírusjárvány kitörésétől is a jövőben a válaszadók.

Nem lesz jobb hely a járványtól a bolygónk

Magyarországon a világátlaghoz hasonlóan a megkérdezettek bő kétharmada bízik egy valóban hatékony vakcina kifejlesztésében a koronavírus ellen. A két végleten itt is Kína és Franciaország helyezkedik el a kérdést illetően. Azt, hogy az oltás széles körben elérhető is lesz, a magyarok 61 százaléka reméli. Az emberek közel egyharmada válaszolta csak azt, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesésből fel fog épülni az ország. Ezzel szemben a környezetünk szempontjából csak az emberek ötöde gondolja úgy, hogy jobb hellyé válik a Föld a koronavírus tombolása után.

A többség szerint fokozódni fog az egyenlőtlenség

A gazdaság és a társadalom átalakulásáról is kérdezték az embereket: Kevésbé vagyunk pesszimistábbak a világátlaghoz képest, de itt is a többség válaszolta azt, hogy a felső és alsó jövedelmi csoportok közeledése helyett a társadalom még jobban kettészakad. A jövedelmek egyenlőtlensége kapcsán csak minden ötödik ember szerint lesz egyenlő a nők és a férfiak fizetése azonos munkakörben.

Ehhez képest nálunk csak Izraelben látják kilátástalanabbnak a helyzetet a válaszadók.

Azt illetően viszont különösen optimisták vagyunk – derül ki a felmérésből –, hogy szerintünk a világ nagy részvénypiacait nem fenyegeti az összeomlás veszélye. Ezzel az emberek 40 százaléka nem ért egyet, míg itthon csak 26 százalékban vélekednek hasonlóan.

Forrás: boon.hu