Még idén elkezdődhet az oltás Európában a Pfizer vakcinájával

vakcina

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről – írja a koronavírus.gov.hu.

A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Az EMA közölte, hogy hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. "Amennyiben ezek a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra" - olvasható az ügynökség közleményében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, hangot adva reményének, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet.

 

Több országban, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában már megkezdődött az oltás a Pfizer vakcinájával. Az EU 200 millió dózist rendelt az oltóanyagból és további 100 millió dózisra van opciója. Azt egyelőre nem tudni, hogy Magyarországnak ebből mennyi jut, de a kormányzati kommunikáció szerint a Pfizer vakcinája lehet az első befutó itthon.

A Pfizer vakcinája úgynevezett mRNS-vakcina, ami a legújabb technológia. Az mRNS - vagy hirvivő RNS - egy hosszú molekula, amely egyedi sorrendben összekapcsolódó nukleotidokból áll, hogy közvetítse a genetikai utasításokat egy vagy több a vírusra jellemző fehérje vagy antigén előállítására. Ez a SARS-CoV-2 esetében a tüskefehérje vagy annak egy része, az úgynevezett receptorkötő fehérje. Amint az oltóanyagban lévő mRNS a test sejtjeibe kerül, a sejtek az utasításokat követve előállítják a fehérjéket vagy antigéneket, amelyek aztán a sejtfelszínen megjelenhetnek, azokat a beoltott személy immunrendszere felismeri, és így immunválaszt hoz létre a vakcina antigénre.

Forrás: portfolio.hu