Sárospatak: Év végére teljes üzemben dolgozik majd az új szennyvízrendszer

„Akkor építették ki a szennyvízhálózatot, mikor még iskolás voltam, ami valljuk be, nem most volt… Azóta elhasználódott az akkor még hagyományos csőrendszer. Nagyon is fontos, hogy minden kritériumnak megfeleljen, hiszen az itteni tisztító nem csak Patak, hanem másik 10 település szenny­vizét gyűjti össze és tisztítja.” – ezt mondta 2018-ban Dr. Hörcsik Richárd, amikor Aros János polgármesterrel bejelentették, végre elindulhat a Sárospataki szennyvízderogációs pályázat.

patakszenyviz

A beruházás kezdete óta úgynevezett kooperációk zajlanak, minden héten, idén októberben „ünnepelhettek” ugyanis a századik egyeztetést tartották meg. Sikora Attila alpolgármester képviseli a várost a tárgyalásokon, melyekről elmondta, hogy száz hete, minden kedd délelőtt, a kivitelező, a beruházó, a tervező, az üzemeltető és mi, az önkormányzat dolgozói leültünk és mindent átbeszéltünk az éppen aktuális kérdésekről, haladásokról és problémákról.

patakszenyviz1

2020. december 21-e az a dátum, amikor hivatalosan be kell fejeznünk ezt a projektet – mondta a sárospataki alpolgármester, kiemelve, hogy az új szennyvíztisztító telep gyakorlatilag teljesen megújult, most már hosszú hetek óta próbaüzem alatt van, valóban csak azok az úgynevezett finomhangolások zajlanak, ami ahhoz kell majd, hogy januártól teljes üzemmel és normál kapacitással tudjon működni.

patakszenyviz2

Egy kritikus szakasz, a Bartók Béla utca már aszfaltozás közben

Több, mint 16 km szennyvízvezetéket építettek be a szakemberek a városunk területén, az összes korábban kritikus szakasz kiváltása megtörtént. Fontos megjegyezni, hogy több, mint 40 éves rendszerről beszélünk és bizony voltak olyan útszakaszok, ahol a földben már nem is volt szennyvízvezeték, elég, ha csak a Bartók Béla utcára gondolunk. Itt például a régi betoncsövek gyakorlatilag elporladtak, a szennyvíz már a saját maga által kijelölt nyomvonalon folyt. Talán nem túlzás azt mondani, hogy valóban a 24. órában sikerült elkezdeni a munkát. A legfontosabb, hogy a rendszer megújítása megtörtént, a kritikus szakaszok új technológia alkalmazásával ma már jól működnek, az új szennyvíztelep pedig valóban egy modern rendszer, minden előírásnak megfelel és nagy biztonsággal látja el Sárospatak és térségében keletkező szennyvíz kezelését.

patakszenyviz3

Új szennyvíztelep próbaüzem alatt

Ahogy a lakosság tapasztalhatta, a beruházással nagyon sok bontás is járt, de ahogy ígértük, mindenütt megtörténik az aszfaltozások helyreállítása. Sikora Attila megismételte, hogy önkormányzati saját forrás bevonásával nem csak a felvágott szakaszokat aszfaltozzák vissza, hanem minden érintett utca esetében a teljes szakasz újra aszfaltozása megtörtént vagy megtörténik a következő hetekben. Most éppen a Zrínyi utcának a felújítása zajlik, és még két út marad hátra, a Borsi utca, illetve a Kassai út, ami részben már kapcsolódik majd ehhez a beruházáshoz. Utóbbi esetében a Zempléni Vízmű Kft. már elvégezte az ivóvízvezeték cseréjét, még a tél beállta előtt ez az utca is teljesen új aszfaltborítást fog kapni.

Sikora Attila hozzátette, köszönik a lakosság türelmét, több mint két és fél évig gyakorlatilag munkaterület volt a város számos pontja, de az eredményesség érdekében kicsit nagyobb toleranciára volt szükség mindenkitől.

Forrás: sarospatak.hu