Borúlátóak az egyéni vállalkozók

egyenivallalkozok

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

Meglátszik az egyéni vállalkozók számának alakulásán is, hogy már megszűnt annak a 24 szakmának adott járulékmentesség is, amit a kormány júniusig tett elérhetővé a koronavírus járvány okozta gazdasági sokk leküzdésére. A KSH szerint ugyanis bár júliusra normalizálódtak a vállalkozók szüneteltetéssel kapcsolatos döntései, mégis július 1. és szeptember 10. között a tavalyinál kétszer több egyéni vállalkozó adta fel átmenetileg a működést, mint 2019-ben.

grafikon1

Az egyéni vállalkozások 17 százaléka szüneteltette a tevékenységét szeptember elején, ami mintegy 92 ezer vállalkozót érintett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Heti Monitorban frissen közzétett adatsorából, ami egyébként az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásán alapul. Valamilyen formában összesen 464 ezer aktív egyéni vállalkozás működött a szeptember 10-ig rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon.

Túlnyomórészt a főállású egyéni vállalkozók kényszerültek tevékenységük felfüggesztésére: ebben a kategóriában a 47 ezer szüneteltelő mellett 255 ezer aktív vállalkozót tartottak nyilván. A munkaviszony mellett kiegészítő tevékenységként vállalkozók közül 34 ezren adták átmenetileg a működést - igaz, további 163 ezren még kitartanak -, míg az egyéb kategóriába eső kisvállalkozók közül 11 ezren döntöttek így.

grafikon2

Az sem a jövővel kapcsolatos pozitív várakozásokat tükrözi, hogy bár májusban már megfordult a szüneteltetést megkezdők és befejezők aránya az utóbbiak javára - miután március-áprilisban 42 ezeren függesztették fel a vállalkozásukat-, szeptemberre ismét többségben voltak a tevékenységüket befejezők az újraindulóknál. Előbbiek száma 3,7 ezer volt, szemben az utóbbiak 3,4 ezres táborával.

grafikon3

A fővárosban és vonzáskörzetében, néhány nagyvárosban és Balaton környéki járásban szünetelteti a tevékenységét lakosságarányosan a legtöbb egyéni vállalkozó

grafikon4

Budapesten a legmagasabb a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya a KSH szerint.

Minden info-start cikk a koronavírusról itt olvasható!

 Forrás: portfolio.hu