Home office és a csökkentett munkaidő: maradhat a kisebb vállalkozásoknál!?

home office 02

Megmaradhat a home office és a csökkentett munkaidő a kis- és közepes vállalkozások körében.

A gazdaság részleges újraéledésével a cégek várakozásai is javultak az idei évre, ugyanis a K&H júniusi felmérése alapján a hazai kis- és középvállalkozások közel fele optimista saját helyzetét tekintve.

Mivel a vírus miatt bevezetett intézkedések – mint például a csökkentett munkaidő és a home office – sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is.

A túlélés módszerei

János egy negyven főt foglalkoztató megyénkbeli vállalkozás vezetője és tulajdonosa. Részben egyedi gépipari alkatrészek gyártásával foglalkozik a cég, de a dolgozói állomány mintegy fele adminisztrációval, kereskedéssel, logisztikai szervezéssel foglalkozik.

A koronavírus-járvány jelentősen nyomott hagyott a kis cégen. Idejében megszervezték és beszerezték a védekezéshez szükséges eszközöket. Ezzel nem is lett volna baj, de a megrendeléseik egy részét visszamondták. Így komoly bajba kerültek. A termelésben dolgozók egy része teljes munkaidőben tovább tevékenykedett, de van, akit csökkentett munkaidővel és az ahhoz megkapott támogatással tovább foglalkoztattak.

„Arra használtuk a felszabadult időt, hogy elvégezzük a későbbre tervezett karbantartást, így sikerült átvészelni a karanténidőszakot – mondja János.

Arról is beszámolt, hogy szerencsére informatikailag vannak olyan fejlettek, hogy az adminisztratív munkát, kereskedést végző dolgozók szinte mindegyikét sikerült home office módon tovább foglalkoztatni és ezzel csökkentették a fertőzésveszélyt is.

„Arra is megvan a bejáratott módszertabunk, hogy miként működünk tovább, ha olyan méreteket öltene a járvány sokat emlegetett második hulláma” – mondta János.

Hatások és kilátások

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek vizsgálatára a K&H Bank áprilisban készített felmérést saját kkv ügyfelei körében, amelyet júniusban megismételt, hogy megvizsgálja, miként vélekednek a karantént követően a hazai cégek a válság hatásairól és jövőbeli kilátásaikról. A gazdaság újraéledésével a hazai cégek idei évre vonatkozó várakozásai is javulni látszanak.

„Az áprilisi felmérés alapján a magyar kis- és közepes vállalkozások felét mérsékelten, 44 százalékukat pedig nagymértékben érintette a koronavírus, elenyésző azok aránya, akiknek változatlanok maradtak a működési körülményei. A legfrissebb, júniusban megismételt kutatásból kiderült, hogy a hazai kis- és középvállalkozások 44 százaléka már optimista a jövőt illetően, és arra számít, hogy nyereséggel zárja az évet. A válaszadók több mint harmada pedig még nem látja biztosan, hogyan alakulnak az idei évi bevételei” – foglalta össze a várakozásokat Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Azt még nem lehet tudni, hogy számíthatunk-e következő hullámra, mindenesetre csak minden harmadik cég érzi úgy, hogy az eddigiekből tanulva, a jövőben könnyebben tudná kezelni a járvány kapcsán kialakult helyzetet, 39 százalék szerint ez nem lenne sem könnyebb, sem nehezebb. Ahogyan a vírus nagyon eltérően érintette az egyes szektorokat, úgy a jövőben is komoly különbségek mutatkozhatnak a hatásokat illetően. A turizmus a leginkább érintett, 22 százalék számít arra, hogy nehezebben kezelne egy ugyanilyen válságot vagy egyáltalán nem vészelné át; míg a kereskedelmi szektorban 8 százalék, az ipari cégek között 7 százalék, a mezőgazdaságban viszont csak a megkérdezettek 3,7 százaléka vélekedett így.

Kedvező várakozások

A kis- és közepes vállalkozások különböző fejlesztéseket, intézkedéseket alkalmaztak a válság alatt, amelyek közül leginkább a munkaerőt érintő változások maradhatnak meg hosszú távon is. A válaszadók 18 százaléka továbbra is csökkentett munkaidőt alkalmazna, 16 százalékuk pedig nem hagyna fel az otthoni munkavégzéssel. A vállalkozások közel fele (45 százalék) nem számol munkaerőt érintő változásokkal az év végéig, közel minden tizedik (12 százalék) pedig létszámbővítésben gondolkodik, így a munkavállalók inkább pozitív várakozásokkal tekinthetnek a jövőbe. A munkabéreket, valamint a béren kívüli juttatásokat érintő változásokra is kevésbé lehet számítani: a kutatásban résztvevők 42 százaléka nem tervez ilyennel, minden negyedik válaszadó esetében a munkatársak bruttó bére nem változik, és 5 százalék mondta azt, hogy fizetéscsökkentést alkalmazna.

Forrás: boon.hu