Krumpli, étolaj, kenyér – Tényleg mindenkinek fáj az infláció elszállása Magyarországon

vasarlas bolt uzlet 422376

Júniusban sorozatban a harmadik alkalommal volt 5% felett az éves infláció Magyarországon, amivel új nyolc és féléves csúcsot döntött az áremelkedés. A részletes adatokból az is kiderül, hogy az áremelkedés szinte mindenkinek fáj, hiszen olyan alapvető termékek ára is elszállt, mint a krumpli, a kenyér, a zsemle vagy az étolaj.

Hónapok óta nem csitul az áremelkedés

Az áprilisi és májusi 5,1%-ról júniusban 5,3%-ra emelkedett az inflációs ráta, aminél magasabb utoljára 2012 végén volt az áremelkedési ütem. Ráadásul az adat kicsit meglepő is volt, hiszen a szakemberek a tavaszi megugrást csak átmenetinek gondolták a tavalyi alacsony bázis és az energiaárak miatt.

Persze valószínűleg így sem tart majd örökké az 5% feletti infláció időszaka, az elemzők többsége arra számít, hogy már júliusban mérséklődik kicsit az éves drágulás üteme, de így is 4% felett maradhat. Utána aztán ősszel ismét megközelítheti, vagy akár meg is haladhatja az inflációs az 5%-ot.

  1. Egyrészt a már említett bázishatás, ami annak volt köszönhető, hogy tavaly tavasszal a koronavírus járvány kitörésekor beszakadt a nyersanyagok, elsősorban az olaj ára. Ebből fakadóan most az év/év alapú drágulás nagyon jelentős.

  2. Másrészt júniusban már látszottak a gazdaság újranyitásához kapcsolódó hatások is az inflációban, melyek akár tartósabbak is lehetnek. Ez abból fakad, hogy egyrészt a korlátozások miatt a szokásos januári átárazás a gazdaság jelentős részében későbbre tolódott, másrészt az elmúlt másfél év sok vállalkozót megtépázott anyagilag, ők most próbálhatják veszteségeik egy részét visszahozni.

Mindezek mellé társulnak még olyan hatások, mint például a nyersanyagok év eleje óta látott jelentős drágulása, a globális chiphiány vagy a tengeri szállításokban tapasztalható fennakadások és áremelkedés. Ezekkel kapcsolatban egyelőre sok a kérdés, mennyire lesznek majd tartósak.

De mégis mi drágult ennyivel hirtelen?

Említettük, hogy júniusban már megmutatkoztak a gazdaság újranyitásának hatásai, de alapvetően továbbra is az üzemanyagárak, illetve a dohánytermékek árai „uralják” az éves indexet. Utóbbi termékkör esetében április elején emelkedett a jövedéki adó egy kötelezően vállalt uniós jogharmonizáció miatt. A KSH főcsoportok szerinti osztályozása alapján az üzemanyagok és a szeszes italok, valamint dohánytermékek ára emelkedett több mint tíz százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, a többi főcsoport esetében átlag alatti volt a drágulás. Havi alapon viszont májushoz képest jelentősen megugrott a szolgáltatások ára, ami már a gazdaság újranyitásához kapcsolódott. Egyrészt megszűnt az ingyenes parkolás, másrészt a szállodai és éttermi szolgáltatások esetében is jelentős áremelkedést mért a statisztikai hivatal.

Áralakulás (2021. jún., százalék)

 

havi vált.

éves vált.

Szeszes ital, dohány

-0,1

12,2

Tartós fogy. cikk

0,4

3,7

Egyéb cikk, üzemanyag

0,1

10,4

Fogyasztói árindex

0,6

5,3

Nyugdíjas infláció

0,4

4,6

Élelmiszerek

-0,1

3,2

Ruházkodás

0,3

1,2

Háztart. energia

0,0

0,4

Szolgáltatások

2,0

3,8

Maginfláció

0,6

3,8

Forrás: KSH, Portfolio

 

 

Most megvizsgáltuk a KSH még részletesebb bontását, melyben az inflációs kosár minden egyes termékére egyesével felírják az árakat. Az nem meglepő, hogy a parkolás drágult a legjobban júniusban az egy évvel korábbihoz képest, a majdnem ötszörös áremelkedés annyira kilógott a sorból, hogy a grafikonokon nem is szerepeltettük, mert jelentősen torzította volna azokat.

Az éves áremelkedést illetően azokat a termékeket emeltük ki az ábrára, melyek több mint tíz százalékkal drágultak. Itt vannak olyan idényjellegű termékek, mint például a korai burgonya vagy az uborka, melyek havi alapon még lényegesen olcsóbbak is lettek. Mellettük húsz százalék feletti drágulást mutatott a gázolaj és a 95-ös benzin ára is, amit továbbra is a tavalyi bázis indokol.

A listán ugyanakkor vannak olyan tételek, mint például az étolaj, melynek ára több mint 30 százalékkal emelkedett egy év alatt. Közel 15%-kal emelkedett a kerékpárok ára, ami a globálisan tapasztalható hiánynak köszönhető elsősorban. Sokaknak fájhat a félbarna kenyér majdnem 14 százalékos drágulása, de a zsemle is felkerült a 10 százalék feletti toplistára. A hústermékek közül a csirkeszárny esetében volt a legnagyobb a drágulás a KSH adatai szerint, de olyan élelmiszerek is találhatók a listán, mint a fagyasztott zöldborsó, a rizs vagy a gyümölcsjoghurt.

Csak emlékeztetőül: a fenti termékek ára mind az átlagos, 5,3%-os inflációt legalább kétszer meghaladó mértékben emelkedett. Kicsivel tíz százalék alá csúszott már a tojás drágulása, de a 9%-os érték ott is jóval meghaladta az inflációt, de ugyanez elmondható a trappista, a liszt vagy a margarin esetében, és akkor csak a fontosabb élelmiszereket említettük.

Persze bőven lehet találni jelentős árcsökkenést is a KSH kosarában, a szemétszállítás díja például több mint 75%-kal esett vissza egy év alatt. A gyümölcsök közül a citrom, az alma, a körte és a narancs esetében mért tíz százalék feletti csökkenést a statisztikai hivatal, míg a zöldségek közül a vöröshagyma ára csökkent jelentősen.

Érdekesség a hústermékek köre, hiszen miközben a csirke esetében jelentős áremelkedést láttunk, a sertéshúsok közül a rövidkaraj és a comb is sokkal olcsóbb lett.

Vagyis ma sokkal jobban megéri sertéspörköltet csinálni, mint csirkepörköltet.

Havi alapon májushoz képest is a parkolás drágulása volt kiemelkedő az ingyenesség megszűnése után, majd jönnek a sorban az olyan idényjellegű termékek, mint például a görögdinnye, a kései burgonya vagy a fejes káposzta. A gazdaság újranyitásához és a nyaralási szezonhoz kapcsolódik, hogy az idegenforgalmi árak egy hónap alatt nagyjából öt százalékkal emelkedtek, a szállodák, a panziók és az apartmanok esetében is nagyon hasonló tendenciát tapasztalt a KSH.

Forrás: Portfolio