A mi Zemplénünk: Háromhuta

hromhuta5

A Zemplén szívében megbújó, évszázados történelmet őrző Háromhuta

Aki egy picit is utána olvas a község történetének hamar rájön, hogy milyen gazdag is valójában. Nem csak természeti kincsekben, hanem emlékekben, ipartörténetben, mesélni valóban, az épületek falaiban rejlő szeretetben, összetartásban. Valósággá formált mese: apró kerítések, csörgedező patak, tiszta levegő,madárcsicsergés, rendezett udvarok, 100 évnél is idősebb parasztházak a Zemplén ölelésében. 

A kirándulás szerelmeseinek, családoknak is nagyszerű kikapcsolódást nyújt egy túra, egy rövidebb séta, hiszen a pazar környezet mellett megannyi látnivaló is keresztezi a látogatók útját. 

Újhuta Kastélyszálló

Az Újhuta kapujában álló kastélyt Bretzeinheim Ferdinánd herceg építtette az 1840-es években. Az idők folyamán a természet és a pusztulás vette át felette az irányítást, ám 2016-ban közel 2 évig tartó felújítási munkálatok során visszanyerte eredeti formáját, és büszkén magasodik az erdők karjaiba zárva. Mindenképpen érdemes megcsodálni, mert a kastélyszálló kertje is magával ragadó látványt nyújt a látogatók számára.

hromhuta4 1024x683

Flórika-forrás

A Flórika-forrás nevét egy igazán megható történet után kapta. Évtizedekkel ezelőtt egy házaspár gyakran látogatta a környéket. A gyermekáldásban nem volt szerencséjük, de a forrás vizéből mindig fogyasztottak annak reményében, hogy a tiszta vizű, hűs forrás hozzásegíti őket egy gyermek születéséhez. A természet kegyes volt hozzájuk, mert megszületett kislányuk: Flórika. 

florika forras

Nemzeti emlékpark

A Középhuta elején található park a trianoni békediktátum 96. évfordulójára készült. Számos érdekesség olvasható az egykori tűzoltó szertár oldalán lévő térképen. Láthatjuk híres várainkat, történelmi csaták helyszíneit, hazánk tájegységeit például. A gondos kezek által karbantartott park pihenésre is kiváló.

nemzeti emlekpark 1024x683

Pálos kolostorrom

Az óhutai pálosok megjelenése a 13-14. századra tehető, feltehetőleg ekkor építették meg egykori rendházukat is. 1547-ben Ferdinánd király hadmestere felgyújtotta az épületet, bár az írásos feljegyzések alapján még egy ideig helyre állt az élet, de a 17. század végére az utolsó barát is elhagyta a kolostort. Nem csak a történelem és a falmaradványok emlékei körül keringő legendák miatt érdemes megtekinteni a helyet, hanem az ámulatba ejtő látvány miatt is, amiben fáradtan, a padon ülve gyönyörködhetünk.

palos kolostorrom 1024x575

Háromhuta egy apró község a Zemplén völgyei között, mégis megannyi históriát és mondanivalót hordoz magában!

Fotók, részletes túraútvonalak: https://www.haromhuta.hu/turautvonalak/

Írta: Juhász Nóra

Forrás: visitsarospatak.hu