Jelentős összegű EU-s átutalásra készül idén a magyar kormány

korr

Arról kell gondoskodnia a 2014-2020-as uniós programok lebonyolításáért felelős magyar hatóságoknak, hogy idén mindenképpen megérkezzen Brüsszelből 2,644 milliárd eurónyi átutalás – derül ki a Magyar Közlöny egyik friss kormányhatározatából. Ez jelentős összeg, de kevesebb, mint az elmúlt 3 év tényadata. Azt is szintén összegszerűen beleírta a határozatba a kormány, hogy 1230 milliárdot kell idén kifizetnie a kedvezményezettek felé a kormányzati szerveknek.

Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában tévesen azt írtuk, hogy példátlanul magas összeget tervez lehívni a kormány Brüsszelből, ugyanis nem milliárd forintban kell érteni a megcélzott összeget, hanem millió euróban (ahogy az a cikkbeli táblázat C oszlopának zárójelében látszik). A tévedésért elnézést kérünk.

A legfrissebb Magyar Közlönyben találjuk a kormány 2021. évi fejlesztéspolitikai célokról szóló határozatát (1243/2021. (V. 6.) Korm. határozata), amely előírja az érintett minisztereknek, hogy az idei évben az uniós fejlesztéspolitikában milyen összegszerű célokat kell teljesíteniük azért, hogy a 2014-2020-as ciklusra járó EU-pénzeket maradéktalanul le tudjuk hívni Brüsszelből.

A határozat legérdekesebb része az alábbi táblázat, amelynek C oszlopában azt írta elő tételesen az egyes területeknek a kormány, hogy melyik programból mennyi brüsszeli átutalást kell elérni év végéig millió euróban. Mellette a D oszlopban pedig azt látjuk, hogy ezzel párhuzamosan idehaza a 2014-2020-as ciklus terhére még mennyi kifizetést kell teljesíteni a projektgazdák felé (1230 milliárd forint), mellette az E oszlopban pedig azt, hogy a nekik már kifizetett előlegekkel legalább milyen volumenben (1140 milliárd forintban) kell elszámolni (számlákat, teljesítést bekérni).

A fenti C oszlop alján jelzett 2644 millió euró a jelenleg használt 350-es EURHUF tervezési árfolyammal 924 milliárd forintot jelent, ami hatalmas összeg, de amint az alábbi grafikonon érzékeltetjük: ez euróban az elmúlt 4 év legalacsonyabb összege. Ez azért érdekes, mert közeledünk a 7 éves ciklus lezárásához (n+3), amikor fel kellene pörögnie az itthon megelőlegezett kifizetések után az utólagos megtérítéseknek Brüsszel felől. A befolyó pénz mindenesetre segíti majd a magyar államháztartást abban, hogy az itthon továbbra is végrehajtott kifizetések (1230 milliárd forint) mellett a 2021-2027-es ciklus meginduló itthoni kifizetéseit is meg lehessen oldani.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu