Akár már idén év végére elkészülhet a koronavírus elleni tabletta

koronafaszom

A fertőzés kezelésére szolgáló tabletta még az idén forgalomba kerülhet – nyilatkozta a Pfizer amerikai gyógyszercég első embere a CNBC-nek. Albert Bourla vezérigazgató szerint a klinikai tesztek első fázisa rendben halad, az eredmények biztatóak – számolt be róla a HVG.hu.

Bourla megemlítette azt is, hogy a gyógyszer piacra kerülése áttörés jellegű eredmény lenne, és úgy vélik, hogy a készítmény a vírus különféle variánsai ellen is működhet.

A Pfizer koronavírus elleni tablettáját szájon át kell bevenni, de a cég egy intravénásan adagolható készítményen is dolgozik. A kutatók ugyanakkor inkább a tablettára fókuszolnak, az ugyanis az otthoni körülmények közt is használható.

A forgalomba kerüléshez többféle teszten is át kell jutnia a pirulának. A hírek szerint a tabletta első fázisában elsősorban azt vizsgálják a szakértők, hogy az új gyógyszer okoz-e mellékhatásokat, és hogyan érzik magukat a páciensek, miután bevették. A készítmény egy úgynevezett proteázgátló, amely a vírus sejten belüli szaporodását igyekszik meggátolni.

Forrás: Borsod24