A háziorvosoknál van a lista, akik regisztráltak a védőoltásra

haziorvoslista

Szerintük reális az a cél, hogy a hónap végére mindenki megkapja a védőoltást, aki regisztrált.

Már minden háziorvosnál ott van azoknak a pácienseknek a teljes listája, akik regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra. A háziorvosok mostantól maguk dönthetik el, hogyan osztják be az oltásra váró betegeket. A névsor mellé érkezett egy szakmai útmutató is, ami abban segít, hogy a legveszélyeztetettebb páciensek előre kerüljenek az oltási sorban.

Minél többen

Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke elmondta, az elmúlt, húsvéti hétvégén is oltottak, 50 AstraZenecát és 10 adag Modernát tudtak beadni a háziorvosi rendelőben ezekben a napokban, de az oltóközpontba is küldtek embereket, 50-et Szputnyikra, 25-30-at Pfizerre.

– Most már a teljes lista a rendelkezésünkre áll, de szakmai irányelvek szerint döntünk, hogy milyen sorrendben hívjuk a betegeinket oltásra. A fiatalabb, de valamilyen krónikus betegségben szenvedők előbbre kerülhetnek, hiszen nekik nagyobb szükségük van védettségre, mint például egy idősebbnek, aki teljesen egészséges. Az én praxisomban egyébként jóval a 60 év alattiaknál járunk, már az 50 éves korosztályt oltjuk. Vannak olyan betegeink, akik válogatnak a vakcinák közül, mert például a későbbiekben utazni szeretnének, ezért inkább nyugati vakcinát szeretnének felvenni. Másokat a média befolyásol egyes oltóanyagokkal szemben. Szakmai szempontból azonban egyikkel kapcsolatban sem tudok felhozni ellenérveket, az oltások nagyjából egyenértékűek a hatékonyságukat és a biztonságukat tekintve. Az a legfontosabb, hogy mindenki felvegye az oltást minél hamarabb – hangsúlyozta dr. Dienes István.

Nem volt probléma

Hozzátette: az oltások tempója most már kiváló, és teljesen reális, hogy a hónap végére minden regisztrált ember megkaphatja a vakcinát.

Elmondta azt is, hogy oltási reakciók jelentkeztek pácienseinél, de ez teljesen természetes, és a szervezet immunválaszával függ össze. Olyanról azonban nem hallott, aki az oltás miatt megbetegedett volna, vagy bármilyen más problémája lett volna. Minden vakcinának 80 százalék feletti a hatékonysága, ami bőven elegendő ahhoz, hogy az ember elkerülje a súlyos betegséget.

Bizalmatlanok

Dr. Hintalan Ádám miskolci háziorvosnál is ott van már a teljes lista, bár mint mondta, még ez is folyamatosan frissül, hiszen vannak olyanok, akik még ezekben a napokban regisztrálnak. A bőséges vakcinának köszönhetően ebben a körzetben is 50 embert oltottak be a hétvégén, 8-at pedig az oltóközpontba tudtak küldeni. A betegeket e-mailben értesítették.

– Most, a fiatalabb generációval már könnyebb felvenni a kapcsolatot, hiszen használják az e-mailjüket, mert nem csak a regisztráció miatt készített nekik valaki egy címet. Viszont sokan bizalmatlanok az AstraZeneca-vakcinával szemben a médiában megjelent cikkek hatására, pedig a körzetemben semmiféle probléma nem volt ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban sem. Az oltópontba irányított pácienseim is mind felvették az oltást, egy esetben történt, hogy visszamondták az időpontot. Ami megterhelő számunkra, az a rengeteg papírmunka. Akiket az oltóközpontba küldünk, azok számára az illető egészségi állapotáról kell kitöltenünk egy dokumentumot. Érdekesség viszont, hogy a pedagógusoknak, akiket szintén az elmúlt hétvégén oltottak, nem kellett ilyen papírt vinniük az oltóközpontba, mert az ő háziorvosuktól nem kérték – sorolta a háziorvos.

Jelezte: bár már közel 500 páciense megkapta a vakcinát, de komoly reakció senkinél nem jelentkezett az oltás után. Olyan természetesen előfordult, hogy valaki egy-két napig rosszul érezte magát, de erre a betegek számítottak, és tudták, hogy hamar elmúlik.

(A borítóképen: Vámos Henrietta háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával oltja a pácienseit a háziorvosi rendelőjében Ózdon)

Forrás: BOON