Újabb vidéki egyetemek kerülhetnek alapítványi kézbe: például a vadiúj borászati egyetem

1610267997 6dVG2fn9A md

Ha elfogadják, ősztől már az egyetemisták mintegy 70 százaléka, több mint 180 ezer hallgató tanulhat alapítványi fenntartású egyetemeken. Több egyetemi oktató jelezte: „infosztrájkba” kezdenek.

Szerdán nem sokkal éjfél előtt benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb magyar egyetem "modellváltásáról" a parlamentben. A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből az is kiderült: a törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken. – értesült a Népszava.

Létrehozzák a Tokaj-Hegyalja Egyetemet

Az eddig alapítványi fenntartásba került tíz egyetemhez augusztus elsejétől csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Egyetem pedig az Egri Főegyházmegyéhez kerül. Ezen kívül létrehoznak egy új egyetemet is, a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemet.

Több egyetemi oktató jelezte: „infosztrájkba” kezdenek

A kormányzat az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiájának megerősítésével indokolja az átalakításokat. Az érintettek közül ezt többen vitatják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumait kormánypárti politikusokkal és kormányközeli gazdasági szereplőket töltötték fel.

Több egyetemi oktató jelezte: „infosztrájkba” kezdenek; a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek majd a hallgatókkal.

Forrás: Hello Vidék