A Tisza után a Bodrogot tisztítja meg Párdy Bence

pardybence

A vízből kiszedett műanyag hulladék nagy részét újrahasznosítják.

A Bodrogra költözött a tavaly a Tiszán szinte példátlanul kitartó önkéntes munkát végző Párdy Bence, aki 2019-ben fél év alatt egyedül héttonnányi szeméttől, főleg PET-palacktól szabadította meg a szőke folyót.

Most Sárospataknál immár a támogatói felajánlásokból megépített tutajával szállt vízre, és tervei szerint szeptemberig takarítja a Bodrog-partot. Mint elmondta, tavaly tudatosult benne, hogy mekkora problémát is jelent a világon a műanyag hulladék elterjedése. Úgy véli, a gond méretéhez képest kevés önkéntes tesz annak érdekében, hogy a természetet megszabadítsák a szeméttől. Így talált rá a PET Kupa csapatára, amely évek óta szervez nagy figyelmet kiváltó takarítási akciókat a Tiszán, a Tisza-tavon és újabban a Bodrogon is.

Párdy Bence részt vett a Tisza-hulladék monitoringozásában is, amely során 340 kilométert tett meg a folyón. Tapasztalatai szerint az akciók ellenére még mindig sok a hulladék, főleg a településektől távoli, erdős területeken tapadnak meg a palackok. Tavaly feladta a munkahelyét, és támogatásokból élve fél éven keresztül gyűjtötte a hulladékot a Tisza mentén.

Tutajjal hatékonyabban

A PET Kupa önkénteseitől tudta meg, hogy a Bodrogon is szükség van hasonló tevékenységre, ezért úgy döntött, hogy ezt a nyarat az északkeleti folyó takarításának szenteli. Támogatóinak köszönhetően sikerült egy tutajt készíttetnie, amellyel az eddiginél hatékonyabban tudja gyűjteni a folyóból, valamint annak közvetlen környezetéből a hulladékot.

Korábban az önkéntes munka idején sátrazott kempingben, élt lakókocsiban, ezúttal pedig a tutajon lakik majd egy sátorban.

Mint mondja, így egyhu­zamban akár több napot is el tud tölteni a vízen, a ter­mészetben, a településektől távol, ami kivételes él­ménynek ígérkezik. Az összegyűjtött hulladék hasz­­nálhatatlan része a sá­ros­pa­taki segítőknek köszön­hetően a kommunális hul­ladékgyűjtőbe kerül, míg a PET-palackok túlnyomó többségét a PET Kupa már kiépült infrastruktúráján keresztül újrahasznosítják majd – közölte Párdy Bence.

(A borítóképen: Párdy Bence a tutaja mellett már a Bodrogon Sárospataknál)

Forás: boon.hu