Szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend, maradnak a biztonsági intézkedések!

A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére. A kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országházban.

Kedden az Országgyűlés megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetését, valamint a járványügyi készültséget is, ugyanakkor a baloldal nem támogatta a járványügyi készültség bevezetését.

Maradnak a biztonsági intézkedések

Gulyás Gergely beszédében kiemelte, mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni - fogalmazott. A magyar alkotmány szabályai világosak, a kormánynak ebben a helyzetben törvényalkotási jogosítványai voltak, de ez most véget ér - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ugyan az első hullámon túl van az ország, jelenleg nem lehet tudni, lesz-e második. Ezért az operatív törzs megmarad, és a törvénybe foglalt rendelkezések is fennmaradnak - tette hozzá. 

A nemzeti konzultáción az embereknek lehetőségük van véleményt mondani a védekezésről és annak jövőbeli irányairól - közölte.

Hozzátette, hogy a veszélyhelyzet megszűnik, de a vakcina kifejlesztéséig a járvány megmarad, így bizonyos intézkedésekre szükség lesz

gulyasgergoke00Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 16-ánForrás: MTI/Kovács Tamás

Forrás:  origo.hu