Magánegyetem lesz a Miskolci Egyetem

 maganegyetemAz intézmény vezetői hangsúlyozták: marad az állami finanszírozás és az állami ösztöndíj is.

Augusztus 1-jével a Miskolci Egyetem – öt más egyetemmel együtt – a modellváltó egyetemek közé nyert besorolást, tehát magánegyetemmé válik – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztató keretében Torma András, a felsőoktatási intézmény rektora. Jelezte: az új rendelkezések értelmében az egyetem kikerül az állami intézmények köréből, és magánegyetemként működik tovább az állam által alapított Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában. A fenntartóváltással az intézmény jogállása megváltozik, költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait, és tulajdonba kapja a jelenleg általa használt ingó és ingatlan vagyont. A változás rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé. A munkavállalók közalkalmazotti jogviszonya a modellváltáskor munkaviszonnyá alakul át, tehát a Munka törvénykönyve vonatkozik majd rájuk.

Garanciákat biztosít

A rektor hangsúlyozta: a Magyar Állam továbbra is biztosítja az egyetem finanszírozását, hiszen 2022-től az intézménnyel 15-20 éves, hosszú távú garanciákat biztosító szerződést, továbbá ennek keretei között 3-5 éves egyedi finanszírozású megállapodásokat köt. A hallgatók jogállása nem változik a modellváltás miatt, mivel a magyar állami ösztöndíjas támogatási forma fennmarad számukra, és minden olyan támogatásban is részesülni fognak, amelyeket jelenleg is megkapnak. Az egyetemen már elkezdődött a modellváltást megelőző munka, megalakult az előkészítő bizottság és három munkacsoport.

 – A változás összességében kedvező lesz a Miskolci Egyetemnek, mert a magunk urai leszünk, tulajdonosok leszünk, és mi fogjuk eldönteni, hogy mit és hogyan csináljunk, és ehhez a magyar állam támogatást ad. Hatalmas lehetőség előtt állunk fogalmazott Torma András.

Három lábon

Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, a szenátus által megválasztott rektorjelölt szintén azt hangsúlyozta, hogy a most átalakuló egyetemek, bár magánegyetemek lesznek, de nem szakadnak el az államtól, ami anyagi biztonságot ad. Az új finanszírozás, ami 2022. január 1-jétől lép életbe, osztrák mintára kialakított, háromlábú támogatás lesz.

maganegyetem01

Az egyik része a hallgatói létszámhoz kötött, de ezt az összeget az állam 40 százalékkal növelte. A második rész a kutatási, kiválósági tevékenységet fogja támogatni, a harmadik pedig az infrastruktúra-finanszírozás. A finanszírozás tehát igazságosabb és kiszámíthatóbb lesz a jelenleginél, jelezte Horváth Zita. Ezenkívül 2021-től és 2022-től 15-15 százalékos bértömegemelés történik. Az egyetemen lehetőség lesz differenciált béremelésre, de az intézmények nagyobb lehetőséget kapnak saját bevétel szerzésére is.

Deák Csaba, az egyetem kancellárja úgy fogalmazott:

– Jónak tartom az irányt, a Miskolci Egyetemnek sokkal rugalmasabb működést biztosít augusztus 1-jétől a modellváltás. Hangsúlyozom, hogy marad az állami ösztöndíj, marad az állami finanszírozás a hallgatók számára. Sőt a lehetőségek tárháza bővül az ösztöndíjak terén. Azonban csökkenni fog az állami fenntartásból adódó bürokrácia, és mivel nem szakadunk el az államtól, a biztonságunk garantált. Kedvező lesz az is, hogy legalább 3 évre előre látjuk majd a finanszírozásunkat. Modernizált, a 21. század kihívásaira gyorsan reagáló intézmény leszünk.

Jövő héten

A sajtótájékoztató végén kérdésünkre válaszolva Horváth Zita elmondta: az egyetemet működtető állami alapítvány kuratóriumi tagjai még nem ismertek, a jövő héten születik döntés a személyükről. Egyes hírportálokon megjelent információk a folyosó.hu kategóriájába tartoznak. Amint hivatalos és nyilvános lesz a tagok neve, az egyetem közölni fogja, tette hozzá.

Torma András annyit elárult, hogy a fenntartó javaslatot kért a Miskolci Egyetemtől a kurátorok személyére. Az intézmény 9 főre tett javaslatot, olyanokra, akik ismerik a Miskolci Egyetemet. De hogy közülük kik kapnak megbízást, arra már nincs befolyásuk.

Forrás: boon.hu