Pezsgőkészítéssel oldanák meg a túltermelés okozta gondokat Tokaj-Hegyalján

pezsgogyartas tokajban 02

Jó alternatíva lehet a túltermeléssel küzdő tokaji borvidék számára a pezsgőkészítés a biztonságosabb, nagyobb hozzáadott értékű termeléshez. Ezt az is segíti, hogy a pezsgőfogyasztás világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb. Az éves bővülés százalékos üteme például Skandináviában és Kanadában két számjegyű. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek Magyarországon is.

A pezsgő igazi válságálló ital, amit jól mutat, hogy a jelenleg is tartó felfutása 2008-2009 környékén kezdődött, éppen a világgazdasági válság idején – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, aki a Dereszla Pincészet vezetője is. Ez a folyamat azért is érdekes, mert 2009-ben jelentősen esett a hagyományos eljárással készült pezsgők, a champagne-ok eladása, de amikor a piac 2010–2011-ben kompenzált, kiderült, hogy nem is a végfogyasztás csökkent, hanem a kereskedők tartották alacsonyan a készleteiket attól tartva, hogy a gazdasági válság egyik áldozata a luxustermékként meghatározott champagne lesz – vélekedett a szakember.

Azonban a pezsgőfogyasztás világszerte nő, Skandináviában és Kanadában például két számjegyű az éves bővülés százalékos üteme. Ezt a trendet próbálják meglovagolni a pezsgőkészítésre alkalmas borvidékek Magyarországon is.

3 liter pezsgőt iszik a magyar évente

Néhány hazai ágazati szereplő már az 1990-es évek közepén nagyobb hozzáadott értékű pezsgővel próbált betörni a hazai piacra, ez a folyamat pedig a 2000-es, 2010-es években felerősödött. Kalocsai László szerint jó lehetőséget biztosít, hogy az egy főre jutó, évi 3 liter körüli magyarországi pezsgőfogyasztás világszinten is jelentős. Bár a pezsgők nagyobb része a 2-3 eurós polci árú tankpezsgő, a magasabb minőségű, tradicionális termékek aránya is növekszik. A vásárlók már az egész év folyamán keresik a pezsgőt, bár a fogyasztása még mindig az utolsó hónap ünnepi időszakában a legmagasabb. A pezsgőt sokan tartják az italok királynőjének. A VEOL.hu szerint ez egyetlen olyan alkoholos ital, ami nem lassítja, hanem gyorsítja az agysejteket. Amennyiben nagyon fáradtak vagyunk és megiszunk egy pohárral, akkor ugyanazt a hatást érjük el, mintha megittunk volna egy kávét. Amikor pezsgőt iszunk, azt ne keverjük más alkoholos itallal, mert az garantáltan fejfájáshoz vezethet, és tartsunk mértéket a fogyasztásakor.