Minimálbér Magyarországon: teljes szétszakadás a szektorok között

Magyarországon a cégeknél minden harmadik dolgozó minimálbérre vagy garantált bérminimumra van bejelentve a Portfolio birtokába került kormányzati elemzés szerint. Korábban megírtuk, hogy a legkisebb keresetűek többsége kisebb cégnél dolgozik, ami nem csoda, hiszen ezeknek a vállalatoknak a termelékenysége alacsonyabb, mint a nagyobb vállalatoké. Ezt követően térképeken mutattuk be a legkisebb kötelező béreken foglalkoztatottak arányát az egyes megyékben a vállalati szférában. Most pedig lássuk, hogy mi a helyzet az egyes ágazatokban, iparágakban! Annyit előre elárulhatunk, hogy van olyan iparág, ahol a dolgozók több mint fele minimálbéres vagy bérminimumos foglalkoztatott. De akad olyan is, ahol szinte senki sem kapja a kötelező legkisebb bért.

Magyarországon a vállalati szektorban dolgozók egyharmadát érintette a minimálbér vagy a garantált bérminimum 2021-es emelése – derült ki a Portfolio birtokába került kormányzati anyagokból. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal részletes béradatai alapján úgy számolt, hogy Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozó bérét kellett emelni a legkisebb bérek februári, 4%-os emelése miatt.

Minél nagyobb egy vállalat, annál kevésbé jellemző, hogy a legkisebb kereseten foglalkoztatja a dolgozókat. Az ITM anyaga szerint a mikrovállalkozásoknál (5 fő alatt) az emberek 63%-a kapja a legkisebb bért, miközben a több mint 250 főt foglalkoztató cégeknél már csak 24%-os az arányuk. A közepes cégeknél 30%-os a minimálbéren és a bérminimumon foglalkoztatottak együttes aránya.

Az egyes megyékben is eltérően alakul a minimálbéres foglalkoztatottak aránya a vállalati szektorban. Budapesten a legalacsonyabb a minimálbéres dolgozók aránya, ami nem csoda, hiszen a főváros az ország legfejlettebb része. A keleti megyék többsége, illetve egy-két nyugat-magyarországi megye azonban kifejezetten gyengén

Forrás: portfolio.hu