Az év, amelyikről a vírus mondta meg, milyen lehet ( Fotók 2020-ból )

2020virus2020-at nehéz lenne más esztendőkhöz hasonlítani. A különleges jellegét megörökítették a fotók is.

Milyen volt 2020? Az értékelések aligha válnak okafogyottá, ahogyan haladunk előre az új évben. Mert van, ami elsőre belátható: a veszteség, az elzártság, az internetre kényszerülő barátság. És alighanem van változás, aminek a felismerése időt vesz még igénybe. Hozzánk nő, visszük magunkkal a súlyát, terhét.

2020, a koronavírussal közös, megszenvedett tapasztalatunk. Ezt juttathatja az eszünkbe Ádám János szerzői válogatása is, az elmúlt évben lapunknak készült képeiből.

Mint máskor, de nem úgy

Olyan fotó bármikor születhetett volna, amelyiken az iskolások a tudást szívják magukba. Úgy értve: más időkben. Ahhoz viszont kellett a kor, hogy ez egyszerű tudás különös jelentőséget kapjon: hogyan mossunk kezet. Még nem vagyunk ezen túl, ez sokak leckéje – erre figyelmeztetett 2020.

2020virus02KÉPGALLÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTON A KÉPRE

A járvány szüneteiben próbáltunk ragaszkodni mindahhoz, ami az élet körforgását a normalitás keretei között általában jellemzi: legyenek társas rendezvények, lehessen más emberek arcába nézni, ha hozzájuk szólunk, ha hozzánk szólnak. Foglalhassunk helyett a színház és a mozi nézőterén, a hangversenyteremben. Térhessünk be a képtárba. Lehessünk ott, amikor a szeretteink fordulóponthoz érnek: befejezik a tanulmányaikat, felöltik a vándortarisznyát, összekötik a sorsukat a választottjukkal.

Volt, hogy ez nem úgy sikerült, ahogyan egyébként történhetett volna. És volt, hogy megesett.

Végül a ritka pillanatok is a különleges körülmények mezébe öltöztek, hozzánk nőtt a maszk, nem csak az érzésektől párásodott a tekintet, a saját lélegzetünk is elhomályosította a szemüveg lencséjét.

Megtanultuk, hogy külön képzelőerő kell a takarással leplezett arcjáték felidézéséhez. Néha az arc felismeréséhez is: és te mégis ki vagy? És volt, amikor 2020 szinte semmiben sem különbözött más esztendőktől. Éltünk. Volt bánat, öröm, megoldandó feladat és megérdemelt pihenés.

Forrás: boon.hu