Megérkezett a milliók által várt nyugdíjrendelet, így jön a plusz pénz

nyugdijemeles

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. évi kiegészítő emeléséről, amelyre az eredetileg tervezettnél magasabb várható infláció miatt van szükség. A kompenzáció mértéke 1,2% lesz.

A rendelet kimondja, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (3) és (4) bekezdése alapján

2020. november 1-jétől − 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal − 1,2 százalékkal hivatalból kell emelni a nyugdíjellátásokat.

A rendelet 27 pontban sorolja fel azokat az ellátásokat, amelyekre érvényes a kiegészítés (ilyen az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, stb.).

Fontos eleme a most megjelent jogszabálynak, hogy az e rendelet alapján emelendő, 2020. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

Emellett a 2020. január–október hónapokra járó emelés összegét a 2020 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba, vagyis csütörtökön.

Miért is van erre szükség?

Bő egy hónappal ezelőtt, az első nyolchavi infláció megjelenését követően dőlt el, hogy a nyugdíjasok esetében számolt infláció jócskán meghaladta a januári szokásos nyugdíjemelés mértékét. A nyugdíjszabályok szerint ilyenkor életbe lép egy automatizmus, melynek értelmében az érintettek kompenzációban részesülnek. (A törvény így szól: "a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az az évre tervezett infláció mértéket, akkor november hónapban - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni".)

És mivel a kormány az év elején 2,8%-kal emelte a nyugdíjakat, de az első nyolchavi nyugdíjas infláció mértéke elérte a 4%-ot, így - ahogy már korábban előrevetítettük -

1,2%-os pótlólagos nyugdíjemelést kell végrehajtani novemberi kifizetéssel.

 

nyugdijemeles01

Az átlagnyugdíj szintjén idén ez + 20 ezer forint

Tehát a megvalósult és várt emelés között nagyobb a különbség, mint 1 százalékpont (erre eddig csak egyszer volt példa az elmúlt 10 évben), ezért novemberben a nyugdíjasok kapnak 10 havi plusz pénzt egy összegben és novemberben, valamint decemberben emelt összeghez jutnak már eleve.

  -Novemberben hozzájut a január-októberi időszakra eső plusz emeléshez, ami egy összegben 17 ezer forint lesz.
  -És novemberben emelkedik a nyugdíjas ellátása 143.700 forintra, 142 ezer forintról. Valamint majd decemberben is magasabb összeget kaphat.
  -Így az eredeti állapothoz képest a relatív pozíciója az átlagnyugdíjban részesülő érintetteknek 20.500 forinttal javul.
  -Valamint azzal, hogy a pótlólagos nyugdíjemelés beépül a nyugdíjasok ellátásába novemberben, 2021-ben is jobban járhatnak az      időskorúak, ugyanis már erre a (novemberben és decemberben) megemelt összegű juttatásra rakódik a 2021-re betervezett 3%-os nyugdíjemelés. 2021 januárjában az időközben 143 700 forintra emelkedett átlagnyugdíjra rakódik a jövő évi 3%-os emelés, amiből 2021 januárjában 148 000 ezer forintos átlagnyugdíj adódik.

Ha abból indulunk ki, hogy a költségvetés havonta nyugellátásokra idén 298 milliárd forint körüli összeget költ, akkor az 1,2%-os plusz nyugdíjemelés egy hónapra 3,6 milliárd forintos plusz kiadást jelent, az egész évre vetítve pedig 43,2 milliárd forintnyi terven felüli kiadásról beszélünk.

nyugdijgraf2

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu