Felkészülten álljunk, mert nehéz időszak ez

csalad

Támogató családi közegben könnyebb alkalmazkodni az új környezethez és kihívásokhoz.

– Minden szeptember nehezen indul egy család életében, ahol iskolás vagy óvodás gyermeket nevelnek. Konfliktusokkal, stresszhelyzetekkel teli időszak legalább az első két hét, amíg újra nem indul a régi rutin. Ezt csak nehezíti, ha egy teljesen új szituációhoz kell hozzászokni. Ilyen az, ha a gyerek új iskolát kezd, vagy most megy óvodába. Az idei tanév, nevelési év elkezdése nagyon nehéz mindenhol. Az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben egyaránt – mondta Tóth Andrea iskolapszichológus, fejlesztő-pedagógus. Mivel gyakorlatilag a pandémia hasonló a háborús helyzethez, ezért komoly szabályok vannak, amelyeket be kell tartani, és ezek az intézkedések mindent fölülírnak. Csak egy ezek közül, hogy nem lehet ott a szülő a beszoktatásnál a kicsi mellett.

Visszaesést észlelhetnek

– Az óvodát elkezdők között azok vannak könnyebb helyzetben, akik bölcsődéből kerültek oda. Akik azonban most találkoznak először a közösséggel, és el kell szakadniuk szüleiktől, úgy érezhetik, hogy kilökték őket a családból – fogalmazott a pszichológus. Szorongás tüneteit produkálhatják. Gyakran előforduló probléma ilyen kicsiknél, hogy a már jól működő szobatisztaság meginog, és újra bepisilnek. A szülő felelőssége, hogy a gyermek bioritmusát, napirendjét tartsa. Mindig ugyanabban az időpontban vinni reggel, és elhozni délután. Ha pedig információt szeretnénk gyűjteni a kicsi napjáról, legjobb eszköz erre a közös játék, hiszen eközben nyílik meg, és felszínre kerül, hogy mi okoz neki krízist – tudtuk meg.

A hatéveseknek sem könnyű

– Az általános iskolát kezdő gyermek életében az első 5-6 hét a szocializáció időszaka. Meg kell szoknia a szabályokat, az órarendet, a feladatokat. Nem minden gyermeknek megy egyformán a figyelem-összpontosítás, ezért lemaradhatnak a többiektől, ha elvesztik a fonalat, akkor elkezdenek unatkozni. Ha a gyermek testi tüneteket is mutat, netán egészségügyi problémája jelentkezik, akkor szakemberhez kell fordulni, mert könnyen lehet, hogy az iskolakezdéssel függ össze a tünet. A gyengébb lelkű kisgyermek krízisként élhet meg apró történéseket, amelyek később okozhatnak gondot. Érdemes figyelni a vészjelzéseket – tette hozzá a szakember.

Nagyvárosba szokni

– Az a gyerek, amelyik eddig vidéken élt, ott tanult nyolc évig a helyi általános iskolában, és most középiskolásként egy nagyvárosba kerül, alapvetően stresszhelyzetet él meg. Pláne úgy, hogy most olyan egészségügyi előírásokat is be kell tartani – például maszkot kell viselni –, melyek korábban nem voltak jellemzőek. Új környezetbe, közösségbe kerülnek, új tanárokat kell megszokniuk, ez is erős szorongást szokott okozni egy 14-15 évesnek. Ez azért is probléma, mert itt komoly szintfelmérések, számonkérések vannak, ezért egy dinamikusabb tanulási formát igényel a gyerekektől. Nagyon sokan nehezen tudnak átállni. Ennek eredményeként az iskolában nem fog deviánsan viselkedni, de otthon hamarabb visszaszájal a szüleinek, felkapja a vizet, robbanékony lesz, esetleg kötekedő. Ahhoz, hogy a közösség részének érezze magát, asszimilálódni kell, ezért lehet, hogy például elkezd cigarettázni, amit korábban nem tett. A középiskola egy előre meg nem jósolható krí­zist rejthet. Türelemmel kell viszonyulni ilyen esetben a kamaszhoz, szülőként nem kell kikényszeríteni belőle mindenáron az információt – hangsúlyozta a pszichológus. – Annyit mondjon el, amennyit szeretne és akkor, amikor szeretné. Magatartásváltozásait viszont figyelni kell, és
a szülőnek résen kell lennie – tette hozzá.

(A borítóképen: Az iskola felé. Az első két hét a legnehezebb)

Forrás: boon.hu