A füst jelezte az új cukor születését Szerencsen

cukorSzeptember 8-ra várható az idei új cukor Szerencs­ről.

Ezt olvashatták 1960. szeptember 7-én az aznapi Észak-Magyarországot fellapozók.

Répa és cukor vagonszám

Elkezdődött az „édes” szezon – írta meg a lap.

„Több mint hetvenedszer füstöltek rá a Szerencsi Cukorgyár öreg kazánjai, égre bodrozódó füstjükkel hírül adva az új cukor születését.”

A részletekben gazdag beszámoló azt tudatta: az előző évit meghaladó volt a cukorrépatermés. Ez örvendetes hír, de egyben több feladat forrása is. A gyár eddig sem keveset termet: 1959-ben, fennállása óta először naponta 242 vagon cukorrépát dolgozott fel. Ebben a szezonban sem akarnak kevesebbet 240 vagonnál.

A cukorrépa kitermelésének és szállításának óramű pontossággal, tervszerűen kell folynia, hiszen a gyár rakterületén csupán 4–5 napra elegendő répát lehet tartalékolni.

Nem kevesen kóstolhatják majd meg a szerencsi új cukrot: a gyár egynapi termelése 30–35 vagon. Ez hétköznapi értelemben is használatos mennyiségre átszámítva több mint 300 ezer kilogramm – foglalta össze hatvan évvel ezelőtt a témával foglalkozó napilap.

(A borítóképen: Harmincöt vagon cukor előállítására volt képes a Szerencsi Cukorgyár)

Forás: boon.hu