Ars Sacra Fesztivál A szent művészet magyar kezdeményezésű ünnepe

Fesztivál
ars-sacra-2020-01
Dátum: : 2020-09-12 09:00 - 2020-09-20 23:59

ars sacra 2020 02

Az Ars Sacra Fesztivál minden év szeptemberében hirdeti az örök értékeket, a Szépséget, az Igazságot, a Jóságot. A fesztivál programjaival a művészet nyelvén szeretnénk lelki befelé fordulásra késztetni az embereket, megérinteni a lelküket, és bemutatni azokat az európai értékeket, amelyek a szakralitásból táplálkoznak. A magas színvonalú programokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A Hit ihlette művészeti alkotásokon átszűrődő remény jeleinek felmutatása, a művészet által megjelenített Igazság megismertetése, mely megcsillan a szépség kristályán. A művészet gyógyító és iránymutató szolgálata által a Misztérium tükrözése.

Párizs, Bécs, Lisszabon és Brüsszel után 2007-ben Erdő Péter bíboros kezdeményezésére Budapest rendezett Városmissziót, ennek gyümölcseként született az Ars Sacra Fesztivál. Célja felszínre hozni az európai kultúra zsidó-keresztény gyökereit, a kultúra mélyén nyugvó szakralitást, a művészet majd minden ágában, elősegítve a lelkek felemelkedését és spirituális egységét. Az Ars Sacra Fesztivál minden év szeptemberében 9 napon át igaz, örök értékeket kínál,- ingyenesen. Az Ars Sacra Fesztivál 2016 óta „Europe for Festivals Festivals for Europe” EFFE Label minősítéssel rendelkezik, és a logója, mint magyar gyökerű kezdeményezés egész Európában védettséget élvez. Határon innen és túl több száz ingyenes programmal, sok száz helyszínen várja az érdeklődőket. Az Ars Sacra Fesztivál szervezését az Ars Sacra Alapítvány tagjain kívül több száz önkéntes végzi, azonos értékrendet közvetítő programokkal csatlakozva az Ars Sacra Fesztiválhoz.

Minden év szeptemberében megrendezzük az ország első szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Határon innen és túl, több száz ingyenes programmal várjuk az érdeklődőket. Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül, a Fesztivál első napján valósul meg a Nyitott Templomok Napja, és 2016 óta Filmfesztivállal bővült az Ars Sacra kínálata.

Idén is újra feltűnnek a már európai védettséget is élvező piros angyalkák, hogy hirdessék a zsidó-keresztény kultúra mélyéről fakadó művészeti értékeket és azokat a programokat, amelyek csatlakoztak az Ars Sacra Fesztiválhoz. Nyitott templomok, kiállítások, koncertek, színházi előadások, filmvetítések, tematikus séták, több száz ingyenes lélekemelő program gazdag kínálatával várja az Ars Sacra Fesztivál szeptemberben mindazokat, akik találkozni szeretnének a szakrális művészet különleges világával.

Mottó: „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87,7)

Szeptember 12. és 20. között több, mint 360 program 92 településen Abasártól Zsámbékig!
86 templom nyitja ki kapuját és 11 műfajban mutatjuk be a szakrális művészet szépségeit.

Mindenkit várunk szeretettel INGYENES programjainkra!

SÁTORALJAÚJHELY

Szeptember 18.
Helyszín: Római Katolikus plébániatemplom
Szervező: Római Katolikus plébánia, A Magyar Nyelv Múzeuma
17.00 Mit üzennek a templomok, szakrális terek?
Előadó: Lóczi Tamás plébános
18.00 Szentmise
18.30 Orgonakoncert Bach, Vivaldi és Mendelssohn műveiből
Czapák Attila orgona-előadóművész (a pécsi Szent Erzsébet templom orgonistája)
19.30 A sekrestyétől a kórusig (bemutatóval egybekötött templombejárás)

Szeptember 19.
14.00 Templomos séta Sátoraljaújhelyen
Szent Miklós püspök görög katolikus templom
3980 Sátoraljaújhely, Lehel utca 2.
Sátoraljaújhely szakrális terei tekinthetők meg egy tematikus séta keretében. Az útvonal olyan ritkán vagy egyáltalán nem látogatható helyszíneket is érint, mint a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön kápolnája, a Szentháromság-kápolna és a város legújabb kápolnája a Georgikon Szakközépiskolában.

VIZSOLY

2020. szeptember 13., 9:00-18 óra
Nyitva a kapu a Vizsolyi Református Templomban
Vizsolyi református templom
3888 Vizsoly, Szent János utca 80.
Az egyszerű karzat alatt tekinthető meg az 1590-ben itt, Vizsolyban nyomtatott első magyar nyelvű, teljes Biblia egyik eredeti példánya. Mindenkit szeretettel várunk egy kis lelki feltöltődésre, elmélyülésre, imádkozásra.