Vissza a főoldalra


Zemplén index - Az első zempléni online újság
 
gazdaság
természet
turisztika
intézmények
szervezetek
médiák
történelem
kultúra
oktatás
gyermekek
Vendéglátás
Zemplén térképe
Zempléni Turisztikai Kalauz   In English   Auf Deutsch


Zemplén a magyar állam egyik első királyi vármegyéje volt. A honfoglalók, Vereckénél bejőve, elsőként ezen a tájon telepedtek meg, a Tisza-Bodrog folyók mentén, a Bodrogközben és a Hegyalján. Honfoglaláskori régészeti leletek sokasága bizonyítja ezt. A vidéknek névadója az egykori zempléni földvár; ma a Zempléni-hegységhez tartozó kistájegységeket értjük alatta: a Hegyalját, a Hegyközt és a Bodrogközt.

Neves történelmi városai Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj. Sárospatak ősi iskolaváros, Sátoraljaújhely az egykori megye székhelye, Tokaj a szőlő és a bor városa, Szerencs a Zemplén, a Hegyalja "kapuja".

A magyar szabadságküzdelmekben mindig élenjárt ez a vidék: az erdélyi fejedelmek függetlenségi harcaiban, a kuruc mozgalmakban, Rákóczi szabadságharcában, az 1848-as forradalomban. Neves elődök emlékeivel találkozunk, bárhol járunk: a Rákócziak, a Dobók, a Lorántffyak, Kazinczy Ferenc, Kossuth Lajos szelleme kísért. Forrásvidéke ez a reformációnak, a magyar nyelvű irodalomnak, a nyelvújításnak.

Természeti szépségekben, látnivalókban szinte páratlanul gazdag. Hegyei, folyói, tiszta levegője ritka kincsnek számítanak. Tokaj-Hegyalja világhírű bora fémjelzi nevét az egész világon.


Közúton az M3-as (E96-os) foközlekedési útból kiágazó 37-es út Miskolctól Szerencsen, Sárospatakon át Sátoraljaújhelyig vezet, a belőle Bodrogkeresztúrnál kiágazó 38-as út visz Tokajba. Sátoraljaújhelytől elég jó minoségu kiszélesített út vezet a Hegyközbe, Széphalom-Pálháza-Hollóháza irányába. A Bodrogközbe Sárospataknál, vagy Sátoraljaújhelynél térhetünk le.

Debrecenből az M4-es foközlekedési útvonalon Nyíregyházáig, majd a 38-as műúton Nyírtelek-Rakamaz-Tokaj érintésével haladunk, és rátérünk a 37-es számú útra, melyen Sárospatak-Sátoraljaújhelyre érünk.

Sárospataknak Budapesttől való távolsága 251 km, Miskolctól 69, Debrecentől 113 km.

Vasúton a zempléni városok a Budapest-Miskolc-Szerencs - (Tokaj)-Sárospatak-Sátoraljaújhely vonalon érhetők el.

Országúti határátkelőhely a Szlovák Köztársaságba Sátoraljaújhelynél és Pácinnál, vasúti határátkelőhely Sátoraljaújhelynél van.

Szállás- és étkezési lehetőségek mind a négy városban jó komfortfokozattal találhatók.

Copyright: InterNetKer Kft. 1999 - 2001